torstai 17. lokakuuta 2024

Elämää ilman autoa

Syyskuu oli niin kiireinen, että kuukauden blogiteksti jäi kirjoittamatta. Muistin asian oikeastaan vasta lokakuun puolella, ja päätin odottaa saman tien lokakuun puoliväliin saakka, ennen kuin kirjoitan taas. Täällä ollaan siis yhä, vaikka ensimmäistä kertaa koko blogin historian aikana postausväli venyi näin pitkäksi.

Sijoitusvarallisuus (lokakuu 2024):

Käteinen: 10000 €

Rahastot ja osakkeet yhteensä: 26676 €

Yhteensä: 36676 € (+1554€)

Nettipankkini ei näytä enää rahastojen ja osakkeiden arvojen summia erikseen, joten en minäkään jaksanut niitä erikseen ynnäillä. Mennään tällä yhteisarvolla.

Olen miettinyt käteisvarojen pienentämistä. Tämä liittyy myös siihen, että haaveilen hieman suuremmasta asunnosta. Voi olla, että joudun realisoimaan sijoitusvarallisuuttani, jos alan toteuttaa tätä haavetta. Se lienee ajankohtaista aikaisintaan ensi vuonna.

Otsikon aiheeseen: olen päättänyt elää tämän talven ilman autoa, ainakin ensi kesäkuuhun asti. Säästöjä tulee todella paljon: ei bensakuluja, vakuutusmaksuja tai huoltokustannuksia. Arki ilman autoa vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta onnistuu nyt kun asun kävelymatkan päässä kaupoista ja koulu- ja työpaikasta. Tähän asti olen tehnyt ruokaostokset pyörällä. Talvella aion käyttää ruoan kotiinkuljetuspalvelua. Autottomuus on myös ekologista; tämä tieto auttaa minua sietämään pieniä autottoman arjen hankaluuksia. Toisaalta eipä tarvitse tehdä mitään autoon liittyviä tylsiä puuhia, kuten tankkaus, siivous tai ikkunoiden puhdistus. Tämä ei ole pysyvä ratkaisu, vaan talven yli kestävä kokeilu. Ehkä sitten, kun loputkin lapset muuttavat pois, pärjään pysyvästi ilman autoa.