sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Syyskuu 2022 - energiansäästötalkoot

Helteinen elokuu vaihtui sateiseksi syyskuuksi. Sama alakulo vaivaa rahastoja, sillä ne laskettelivat taas vaihteeksi reilusti alamäkeä. Ei olla enää yli seitsemän tonnin, ei... No, nyt niitä sai taas ostettua halvemmalla, sillä saman 250 € sain niihin laitettua, kuin aina. Onneksi ei ole tarvetta myydä niitä. Puskurirahastoa en ole vieläkään onnistunut kasvattamaan. Ehkä ensi kuussa!

Varat (syyskuu 2022):

Talo 280000 €
Sijoitusasunto 64000 €
Tontti 15000 €
Yrityksen osakkeet 40000 €
Puskuritili: 1000 €
Rahastot yhteensä: 6851 € (-220 €)

Yhteensä: 406851 € (-220 €)

Velat (syyskuu 2022):

Talolaina nro 1: 206734 (-788 €)
Sijoitusasuntolaina:  39768 € (-232 €)

Yhteensä: 246502 € (muutos edelliseen kuukauteen: -1020 €)
 
Varallisuus (varat - velat): 160349 € (+800 €)
 
Lainojen tasaiset lyhennykset pelastivat kokonaisuuden plussalle tässäkin kuussa.
 
Ajankohtaista keskustelua seuraamalla saa sen kuvan, että taloudellisesti ankeat ajat ovat edessä. Meillä on onneksi tilanne aika rauhallinen: kummallakin vanhemmalla on vakituinen työ, mitään suuria hankintoja ei ole suunnitteilla, talomme lämpiää kaukolämmöllä ja kumpikin asuntolaina on suojattu korkoputkella seuraavaksi viideksi vuodeksi. Meillä ei siis ole odotettavissa suuria nousuja kuluihin.

Jokaisen suomalaisen on kuitenkin hyvä tässä tilanteessa säästää energiaa, ja tässä onkin meidän säästövinkkejämme, joita on jo otettu käyttöön. Aiemmin meillä lämpeni sauna pari-kolme kertaa viikossa, nyt on vähennetty saunan lämmitystä yhteen kertaan viikossa. Olemme pitäneet huonelämpötilaa varsin viileänä, ja lämmittäneet varaavaa takkaa paljon useammin kuin tavallisesti (pari kertaa viikossa, kun aiemmin lämmityskaudella korkeintaan kerran viikossa). Meillä on melko uudet kodinkoneet ja valaisimet, joten kodin laitteet ovat varsin vähäkulutuksisia jo valmiiksi.

Lisäksi tässä tilanteessa jatkan hyväksi havaittuja muita säästökeinoja: vältän ruokahävikkiä, teen ruokaa itse edullisista raaka-aineista, suunnittelen tarkkaan ruokaostoksia, kuljen autolla mahdollisimman vähän, ostan käytettynä kaiken mahdollisen ja ylipäätään vältän turhaa kulutusta sekä käytän kirjaston palveluja aktiivisesti. Perheemme harrastukset ovat enimmäkseen ilmaisia tai ainakin hyvin edullisia. Juuri eilen kävin kävellen kaupassa: sain iltalenkin ja kauppaostokset hoidettua samalla! Suurempia ostoksia kuljetan pyörällä, ja jos joskus käyn autolla asioilla, niin hoidan mahdollisimman monta asiaa samalla ajolla.

Minulle tällainen elämäntapa ei tarkoita kurjuutta ja pihistelyä, vaan saan todella hyvän mielen, kun elän yksinkertaista, hyvää arkea. Siksipä tuleva talvi ei huoleta. Tällaisina aikoina pienet asiat ja hetket nousevat uuteen arvoon. Nautitaan pimenevistä syyspäivistä hieman hidastaen tahtia, yksinkertaisia asioita arvostaen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti