torstai 16. kesäkuuta 2022

Kesäkuu 2022 - lisätienestejä

 Kesä on täällä! Juuri nyt keli ei ole erityisen kesäinen, joten voi hyvillä mielin kirjoitella vaikka blogia. Kesäkelejä on onneksi jo jonkin verran ollut. Ja eiköhän niitä vielä tule! Sää on asia johon on vain sopeuduttava, ja mitoitettava tekemiset sen mukaan.

Oma rahatilanteeni on kehittynyt oikein hyvään suuntaan: olen viimein saanut maksettua lapsilta lainaamani rahat takaisin viimeistä euroa myöten! Olo keveni kummasti. Koska en merkinnyt lainaa enkä sitä myötä sen takaisin maksua tähän kirjanpitooni, se ei nyt tässä näy, mutta tiedoksi kuitenkin, kun olen asian täällä välillä maininnut. Ja mainittakoon sekin, että lapsiin tällä ei ollut mitään vaikutusta: he ovat vielä alaikäisiä, ja kyse oli heidän säästötileillään olleista, itse säästämistäni rahoista, joihin heillä ei vielä ole käyttöoikeutta. Sen verran kuitenkin opin tästä episodista, että enää en käytä lasten tilivaroja missään tarkoituksessa. Vaikka nytkin tuntui varmalta saada rahat saman tien takaisin, tonttikaupan peruuntumisen vuoksi niin ei käynytkään ja takaisinmaksussa meni lähes vuosi. Ja koko ajan asia on vaivannut jossain määrin. Joten viimein voin huokaista helpotuksesta ja pääsen taas kerryttämään omaa varallisuuttani puhtaalta pöydältä.

Tässä tämän hetken tilanne, ja sen jälkeen asiaa lisätienesteistä:

Varat (kesäkuu 2022):

Talo 280000 €
Sijoitusasunto 64000 €
Tontti 15000 €
Yrityksen osakkeet 40000 €
Puskuritili: 1000 €
Rahastot yhteensä: 6003 € (+81 €)

Yhteensä: 406003 € (+81 €)

Velat (kesäkuu 2022):

Talolaina nro 1: 209101 € (-786 €)
Sijoitusasuntolaina:  40463 € (-230 €)

Yhteensä: 249564 € (muutos edelliseen kuukauteen: -1016 €)
 
Varallisuus (varat - velat): 156439 € (+1097 €)
 
Luvuissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Rahastot ovat laskussa edelleen, mutta eivät niin jyrkästi, kuin kuukausi sitten, ja pääsin nipin napin yli kuuden tonnin rajan. Puskuritilin kasvattamista kohti viittä tonnia en vielä aloittanut, vaikka varaa tällä hetkellä olisikin, sillä jätän tavallista suuremman määrän rahoja käyttöön lomakauden vuoksi.
 
Lupasin viime kerralla kertoa tällä kertaa perheemme lisätienesteistä. Me vuokraamme kotimme aina kerran vuodessa, kun paikkakunnallamme on iso kesätapahtuma, eikä paikallinen virallinen majoituskapasiteetti mitenkään riitä. Koronan vuoksi tapahtumaa ei ole kahteen kesään järjestetty, mutta nyt se viimein taas pidetään. Nyt kun meillä on mieheni perintönä saama vanha, kalustettu talo omistuksessamme, vuokrasimme myös sen. Tottakai tästä on vähän vaivaa: pitää pyykätä ja siivota sekä ennen, että jälkeen vuokrauksen, sekä löytää omalle perheelle majapaikka vuokrauksen ajaksi. Me majailemme nyt äitini luona, joinakin vuosina on itse oltu reissussa samaan aikaan.
 
Tämä vaiva on mielestäni kuitenkin pientä siitä saatuun rahaan verrattuna: viikon kahden talon vuokraamisesta saamme rahaa yhteensä 2200 €. Toki tuosta menee vielä pääomatulovero, mutta viime vuoden tappiollisesta tonttikaupasta johtuen tämänkin vuoden verotuksessa voimme tehdä hulppeat verovähennykset pääomatuloverotukseen. Tämä lisätulo (yhdessä palkan ja lomarahojen kanssa) buustasi kummasti taloutta!

Onko sinunkin paikkakunnallasi tapahtuma, jonka ajaksi voisit vuokrata kotiasi, mökkiä, asuntovaunua tms? Meillä on vuokrauksesta lähes pääosin pelkkiä positiivisia kokemuksia jo vuosien ajalta. Joskus on mietitty jopa säännöllisempää ainbnb-vuokrausta, mutta toistaiseksi tähän on jaksanut panostaa vain kerran vuodessa. Ehkä vielä joskus olemme säännöllisempiä majoittajia.

Myöhemmin kesällä voisi olla taas aika myydä turhaa rompetta nurkista lisätienestien kartuttamiseksi. Nyt en vielä ole siihen kerennyt (paitsi että myimme kaasugrillin 150 eurolla, kun tykkäämme enemmän hiiligrillistä ja sellainenkin talosta löytyy). Jos tavaraa ei enää itse tarvitse ja joku muu sen edullisesti haluaa ostaa, kaikki voittavat!

Aurinkoista kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti