tiistai 2. heinäkuuta 2019

Mamma maksaa velkaa

Tervehdys, lukijani!

Tervetuloa lukemaan uutta talousblogia. Kirjoittajana on keski-ikäinen, keskituloinen ja keskimääräistä enemmän velkaantunut perheenäiti. Nyt haluan kuitenkin päästä velasta eroon, mitä nopeammin, sen parempi. Halusin blogin, johon voin kirjata ylös ajatuksiani matkalla kohti velattomuutta ja vaurautta.

Olen itse ollut lukuisten säästö- ja sijoitusblogien innokas lukija jo puolen vuoden ajan. Noin puoli vuotta sitten löysin talousblogit, ja ajatusmaailmani rahasta mullistui kertaheitolla.
Aiemmin raha ei kiinnostanut minua laisinkaan. En seurannut rahankäyttöäni. Minulle riitti, että rahaa oli suunnilleen tarpeeksi. En ole onneksi ollut mikään tuhlarikaan, en vain jaksanut kiinnostua rahasta millään tapaa.

Olimme pitkään hyvin pienituloinen perhe. Olemme perustaneet perheen jo nuorena, opiskelijoina. Oli pienet tulot ja pienet menot. Saimme kolme lasta opintojen lomassa. Opiskelu kuitenkin päättyi aikanaan ja sekä minä, että mieheni saimme töitä. Vakityöt. Sitten oli aika toteuttaa kaikki haaveet: oma koti, uusi auto, matkustelua... Tulojen noustessa menotkin nousivat, huimasti. Tyypillistä elämäntapainflaatiota!

Omakotitalon rakennuttaminen muutama vuosi sitten aiheutti merkittävän velkaantumisen. Talon rakentaminen on kallista, ja rakennuttaminen erityisesti! Nyt asutaan kauniissa uudessa kodissa, ja maksellaan velkoja. Tulot ovat varsin hyvät, mutta silti säästöön ei tunnu jäävän mitään. Ja juuri se on asia, jonka haluan nyt muuttaa. Siksi tämä blogikin on olemassa. Uskon, että muutos on mahdollinen, ja toivon, että esimerkkimme innoittaa muitakin selättämään velkansa ja ottamaan raha-asiat haltuun.

Tähän lopuksi vähän numeroita... Aloitetaan velkatilanteesta, joka oli syksyllä 2018. Juuri ennen suurta heräämistä raha-asioihin.

Talolaina nro 1: 243967 €
Talolaina nro 2:  29033 €
Autolaina:          33000 €
Muu laina nro 1: 27000 €
Muu laina nro 2: 7600 €
Muu laina nro 3:  7500 €
Luottokortti nro 1: 5000 €
Luottokortti nro 2: 5000 €

Yhteensä: 358100 €

Aikamoinen lista siis! Ei ihme, ettei tuntuneet rahat riittävän... Tuosta on onneksi jo menty eteenpäin, koska puoli vuotta on nyt aktiivisesti pyritty parantamaan tilannetta. Tällä hetkellä ollaan tässä tilanteessa: (Velat 2.7.2019)

Talolaina nro 1: 236325 €
Talolaina nro 2:  26886 €
Autolaina:          29000 €
Muu laina nro 1: 22080 €
Muu laina nro 2: 7000 €
Muu laina nro 3: 0 € !!!
Luottokortti nro 1: 3700 €
Luottokortti nro 2: 0 € !!!

Yhteensä: 324991 €

Kyllä tuota on vieläkin ihan liikaa. Onneksi herääminen on nyt tapahtunut, minulla siis. Mies ei ole vaimon yllättäen heränneestä säästöinnostuksesta niin kovin innoissaan, eikä jaksa puhua rahasta. Siksikin kirjoitan ajatuksiani säästämisestä (ja ehkä sijoittamisestakin jossain vaiheessa) tähän blogiin, etten turhaan jankuta koko ajan armaalle siipalleni :)

Varallisuutta meillä ei ole, muuta kuin talo omalla tontilla ja kaksi autoa (toinen on velaton, toisesta on velkaa). Minulla on säästötilillä 2000 € ja Nordnetin rahastossa noin 400 €. Miehen lukuja en seuraa, mutta ei hänelläkään tuon kummempia omaisuuksia ole. Tulot ovat kyllä hyvät, yhteensä tällä hetkellä vuodessa noin 95000 € brutto (palkkatuloja). Ei me muuten noin paljon velkaa olisi saatukaan... Kolme lastamme ovat nyt kaikki kouluikäisiä. Emme asu pääkaupunkiseudulla.

En yhtään tiedä kuinka usein blogia päivitän, kun tämä on ennen kaikkea päiväkirjaa itselleni. Jos joku innostuu seuraamaan, niin hieno juttu! Mitä useampi innostuu vaurastumisesta, sen parempi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti